Fersk fisk til folket

Fersk fisk  til folket
Det bugner i disken til Holwech Fiskeri på Nygaardsplassen. – Her tilbyr vi et bredt utvalg av fisk og skalldyr, i tillegg til fiskemat, sauser og tilbehør med restaurantkvalitet, sier butikksjef Jesper Brandstorp.

– Det ser ut som Fredrikstad-folk har savnet en spennende fiskebutikk i sentrum, sier Ingeborg Nygaard. Hun er daglig leder på Restaurant Slippen og Holwech fiskeri, og er opptatt av å formidle de gode matopplevelsene fra havet. Etter å ha drevet Restaurant Slippen i åtte år, fikk vi tilbud om å drive fiskebutikk på Nygaardsplassen. Holwech Fiskeri var en realitet, og åpnet dørene i slutten av august. – Vi tilbyr råvarer fra havet av topp kvalitet, eller gjestene kan slå seg ned og nyte noen av våre egenproduserte retter til lunsj eller en tidlig middag. De ferdige rettene som blant annet fiskekaker, fiskesuppe og fiskegrateng, produseres daglig av kokkene på Restaurant Slippen. Det samme gjelder tilbehør som forskjellige typer kraft, puréer og sauser. Hit kan man komme og få inspirasjon til hele middager, og fagfolkene bak disken er alltid glade for å hjelpe deg, sier Ingeborg. Blant fagfolkene er altså butikksjefen, som nikker samtykkende. Han har 10 års erfaring fra Fiskeriet på Youngstorget i Oslo, og brenner virkelig for fisk. - Når fisken er tatt opp fra havet, er det klokka som gjelder, sier Jesper. – Fisk må være fersk, og vi kjøper fra både ledende grossister og lokale leverandører. Det er på grunn av samarbeidet med Restaurant Slippen at vi kan ha et så stort utvalg. Vi sikrer stor omløpshastighet på de ferske råvarene. I tillegg til norske råvarer, tilbyr Holwech Fiskeri også blant annet østers fra Frankrike og enkelte delikatesser fra Italia. Nærmest butikksjefens hjerte ligger likevel den norske tradisjonsmaten. – Her fører vi tradisjonsrike retter som sild, lutefisk, boknafisk, rødsei og røkt fisk. Vi forteller gjerne om mulige tilberedningsmåter, sier Jesper, og rekker journalisten en tynn skive med nydelig rødbetgravet laks fra egen produksjon. Smaksprøven gir mersmak, og snart er to hekto pakket inn og lagt i handlekurven. En herlig lunsj. Mange er kanskje litt redde for å gi seg i kast med fersk fisk, men hos Holwech Fiskeri er det hjelp å få om du ikke skulle være så flink med kniven. – Vi renser, fileterer og klargjør fisken for kunder som ønsker det, sier Ingeborg. – Målet vårt er å slå et slag for matkulturen vår, og vi vil gjøre det enkelt å spise noe av det beste landet vårt har å tilby. Vi er aktive på Instagram og Facebook. Der kan de som ønsker inspirasjon, middagstips og gode råd for tilberedning av sjømat, følge oss. Med både restaurant og fiskebutikk skulle man kanskje tro at målet var nådd, men slik er det ikke. Vegg i vegg med fiskeriet har Ingeborg og mannen Tobias også åpnet Fredrikstads første surdeigsbakeri. – Det startet på Slippen, der mange lenge har kjøpt med seg surdeigsbrødet hjem, forteller Ingeborg. – Etter hvert ble etterspørselen så stor at vi ønsket å åpne et eget bakeri. Det har virkelig truffet en nerve. På Backfickan finner kundene spennende bakervarer, alt fra ulike surdeigsbrød og baguetter, til gjærbakst, cruffins, wienerpai og croissanter. Alt er bakt med rene, ferske råvarer – på tradisjonelt fransk vis. – Her er det ingen tilsetningsstoffer, bare mel, salt, vann, smør og egg. Det tar mer tid enn industribaking, men resultatet er så mye, mye bedre, sier Ingeborg drømmende. Kundene ser ut til å være enige, iallfall etter køen utenfor å dømme. Med Holwech Fiskeri og Bakfickan har Fredrikstad tatt et langt skritt nærmere en attraktiv og urban by. Iallfall kunne denne journalisten reise hjem med både surdeigsbrød, gravlaks og uerfilet i posen, og kommer til å ta turen snart igjen.

Holwech Fiskeri
• Fiskedisk og fiskebar • Dagens fangst, sashimi, østers, smørbrød, fiskesuppe, fish & chips, m.mer • Mandag-lørdag: 10-17 • O.M. Holwechsgate 4, Nygaardsplassen. • Instagram: holwech_fiskeri • Facebook: Holwech Fiskeri