Alle vil til Fredrikstad

Alle vil til Fredrikstad
I 2017 vant Fredrikstad Statens Pris som Norges Mest Attraktive By, og byen blir stadig mer populær. John Arne Spernes, daglig leder for DnB Eiendom i Fredrikstad, mener boligmarkedet taler for seg: Fredrikstad er heitere enn noensinne.

Måten visninger og huskjøp ble gjennomført på tok en helomvending da pandemien kom i 2020, visningene gikk over til å kreve påmelding, og kontraktsigneringen ble digital. John Arne Spernes forteller at korona- tiltaket med påmeldingsvisninger har vist seg å være så positiv for både selger og megler at DnB har fortsatt med det, selv nå etter at den verste delen av pandemien er over. – Det kommer færre folk på visning enn før, men salget går ikke ned av den grunn. De som bare er nysgjerrige lar være å melde seg på, mens kundene som tar kontakt er de som faktisk er interesserte i boligen. Sånn sett har koronaen hatt en positiv innvirkning på bransjen vår, sier Spernes. Mange bekymret seg nok over hvilken vei boligmarkedet kom til å gå under pandemien, men det skulle det vise seg at de hadde liten grunn til. Ifølge Spernes har prisene på ene- boliger i Fredrikstad steget med hele 12-13 prosent det siste året. – Fredrikstad er hett på boligmarkedet, og har vært det i lang tid. Du får mye hus for pengene og nærhet til sjøen, samtidig som du får alle fordelene ved å bo i en større norsk by. Jeg har til og med solgt hus til folk som aldri har vært her før – folk som kjøper og flytter hit etter bare én visning, fordi de har hørt at byen er fin. Den utviklingen som har skjedd i sentrum de siste ti årene har rett og slett vært spektakulær, forteller Spernes. – Man skjønner jo hvorfor folk har lyst til å flytte hit.

Nye forskrifter på boligmarkedet
Den første januar 2022 vil boligforskriftene gå igjennom en stor endring. Disse går kort sagt ut på at kravene til hva takstrapporten inneholder, og hva den skal beskrive, kommer til å bli mye strengere. Alt av arbeid på boligen skal dokumenteres, og boligens stand skal undersøkes grundig. Dersom man ikke bruker en godkjent takstrapport, får man ikke lenger lov til å tegne boligselgerforsikring. Spernes er enda ikke sikker på hvor store endringer disse forskriftene kommer til å forårsake på boligmarkedet, men sier at det lønner seg å være forberedt. De nye takstrapportene tas i bruk allerede nå. – Overgangen vil gi en større kostnad for boligselgerne, fordi den omfattende takstrapporten kommer til å doble seg i verdi. Samtidig vil det bli vanskeligere for boligkjøperne å reklamere på boligen, fordi de skal bli informert om alle boligens potensielle mangler før de kjøper den. Hvordan dette regelverket kommer til å bli håndhevet, er derimot ikke klart enda. – Regelverket er såpass ferskt at det ikke er fullstendig utarbeidet, så derfor vet vi enda ikke hvordan det vil påvirke markedet. Det blir det spennende å følge med på.

DnB er mer trygg enn sexy
Hvorfor bør jeg som Fredrikstad-beboer velge DnB eiendom? – DnB Eiendom er det største meglerhuset i Fredrikstad. Vi har over 30% av boligsalgsmarkedet her, og vi selger godt over 650 boliger i året. Her i DnB bruker vi begrepet Rådgiving fra A til Å. Vi er kanskje ikke de mest sexy når det gjelder hjemmesider, men det vi kan tilby kunden er en trygg boligreise. Vi bidrar på reisen gjennom hele løpet, så de kan føle seg trygge, lene seg tilbake, og nyte togturen. Vi er ute etter å levere på et jevnt høyt nivå hele veien. Fordelen med at vi i DnB alle er under samme paraply, er at vi kjører samme systemer, samme maler, og samme retningslinjer. Det skal være likt om du velger en megler her i Fredrikstad, eller et annet sted i landet. Uansett hvor du er, skal du vite hva du får.