Sentrums kuleste klubb

Innbitt jages «grisen» på grusen, for i Petanque gjør presisjon susen.

Sentrums kuleste klubb
Tollbodplassen Petanque Boccia Boule Frankrike Utgivelse: Sommer 2014 Foto: Kine Jensen
Tekst: Are Bye

Det er noe sydlandsk over stemningen på Tollbodplassen denne lørdagen. Sola glitrer både i elva og i blanke stålkuler, og blant de drøyt 70 fremmøtte går praten lett. Det føles litt som et hageselskap der stetteglass og kanapeer kan dukke opp når som helst, men i teltet selges pølser og vafler. Det er nasjonalt mesterskap i Petanque (uttales «Pe-tank»), og selv om spillet minner mye om hyttevarianten mange kaller Boccia er dette ramme alvor.

- Petanque er fransk og betyr «samlede føtter». Det henspeiler på at spilleren står med begge føttene innenfor en liten ring når kula kastes. Boccia er før øvrig italiensk, forklarer president i Fredrikstad-klubben Boule Frederik II, Rolf Hermansen. Boule er en fellesbetegnelse som brukes om kulespillene.

Boule Frederik II har cirka 50 medlemmer, og de spiller på Tollboden hver tirsdag og lørdag.

- Akkurat i dag arrangeres det mesterskap med 23 lag fra hele landet. Det spilles trippel, med tre på hvert lag. De har to kuler hver, og må spille taktisk sammen, sier Hermansen.

Klokken 10.00 ble den første lille kula som man skal forsøke å treffe, «grisen», kastet ut. Rundt 20.00 var planen å runde av det hele.

- Det er langdryge greier, ler Hermansen.

- Det blir mange runder. Det første laget som får 13 poeng vinner. Når det spilles trippel kan man maksimalt oppnå 6 poeng pr runde, men det skjer svært sjelden, sier han.

Når alle kuler er kastet får det lag som har sin(e) kule(r) nærmest «grisen» 1 poeng for hver kule som er nærmere enn motstanderens beste kule.

Rundt de mange banene sitter folk i medbragte campingstoler og følger med. Petanque er et sosialt spill, og Hermansen gjør et poeng av at det er et lavterskeltilbud.

- Man kan enkelt ha glede av dette. Det er lite utstyr som kreves, og det er ikke anleggskrevende eller spesielt fysisk tungt. Det er et teknisk og taktisk spill for folk i alle aldre, sier han.

Hermansen forteller at klubben i Fredrikstad er 10 år nå, og at flere av medlemmene har vært med på hele reisen. Flertallet av deltagerne er over 50 år. Spesielle løftemagneter kan brukes for å plukke opp kulene for folk med ryggproblemer.

- Jeg har selv spilt siden vi startet klubben. Man blir bedre med årene. Skal man virkelig mestre spillet bør man begynne tidlig. De aller beste har begynt som barn, og når toppen midt i 30-årene. Det ser vi på landslagene våre, sier han.

For de fleste av deltagerne på Tollboden er allikevel landslaget noe det tenkes lite på. Allikevel ligger det ære og prestisje i et hvert kast, og skuffelsen er stor når kula triller for langt, eller stopper akkurat litt for tidlig.