Hopp i havet

Fredrikstad Sportsdykkere tar deg med under vannskorpa på jakt etter dyreliv og skjulte skatter.

Hopp i havet
Dykking Sport Klubb Utgivelse: Sommer 2016 Foto: Tom-Egil Jensen
Tekst: Stine I. Braseth-Ellingsen

Fredrikstad Sportsdykkere tar deg med under vannskorpa på jakt etter dyreliv og skjulte skatter.

Gå tur under vann

– Å dykke kan sammenlignes med å gå tur i skogen eller på fjellet. Det kan være like avstressende eller spennende. Forskjellen er at man går under vann.

Dette sier Roger Mathisen, mangeårig medlem av Fredrikstad Sportsdykkere. Foreningen har gjennom 50 år vært tilholdssted for unge og gamle som elsker å utforske livet i havet. Fra sitt tilholdssted på Porselenskaia farter medlemmene ut til lokale dykkesteder gjennom hele året.

– Missingene, Søsterøyene, Struten og Tisler er noen av stedene vi dykker, forteller Runar Helgesen, klubbleder og dykkerinstruktør. I sommersesongen blir det en–to turer i uka i klubbens regi, mens på vinteren arrangeres turer ca. en gang annenhver uke.

25 dykker02

Undervannsskravling

Uansett årstid er det nok å ta seg til der nede i det våte element. Noen liker å fotografere, og noen jakter på torsk, mens for andre er det vrakdykking som frister mest. I vår skjærgård er det mangt et skip som har forlist gjennom århundrene, som det tyske orlogsskipet Schleswig. Det gikk ned ved Missingene i 1711. Selve skipet er borte, men det ligger fremdeles kanoner ved vrakstedet.

–Dykking i regi av klubben skal være for alle. På turene legger vi opp til variasjon. Dessuten har vi det veldig hyggelig sammen, sier Marthe Søyland Ruud. Det sosiale står nemlig høyt i kurs. En dagstur kan gjerne bestå av ”én time dykking og sju timer preking”.

– I desember har vi juledykking. Da senker vi et juletre ned i vannet med lodd, svømmer rundt juletreet og bobler julesanger under vann, forteller Søyland Ruud. I tillegg har de overnattingsturer, sjørøvertur, undervannsmesterskap og mye mer.

Å svømme med haier

25 dykker01

Det store åtet for fritidsdykkerne er utenlandsturene. Hvert år arrangerer klubben medlemstur til eksotiske farvann, og da er det ikke steinbit og blæretang som beskues fra dykkermaskene.

– Vi har reist til Egypt, Bahamas, Maldivene og Filippinene. Der svømmer vi blant hai, hvalhai og mantaer (djevelrokker) og dykker på godt bevarte vrak. Disse turene er populære blant medlemmene, sier Roger Mathisen.

På utenlandsreisene bor de omtrent i havet. De kan gjøre fire–fem dykk om dagen, noe som er mye med tanke på at et dykk varer i cirka en time.

– Vi begynner friskt med sene kvelder, men utover i uka legger vi oss tidligere og tidligere, ler de. Det er mye vekt som skal fraktes og bæres, og dykkingen tar på.

Fysisk hobby

– Under vann svever vi som om vi er i rommet, men det er mye jobb for å komme ned i og ut av vannet. Det sies at et dykk er som en arbeidsdag. Med andre ord er det en fordel å være i god fysisk form, sier Runar Helgesen.

Klubben har klare regler for hvordan dykkingen skal foregå. Sikkerhet er det viktigste.

– Trygghet er veldig viktig for oss, det skal være trygt for både nybegynnere og erfarne, sier leder Runar Helgesen.

Den som ønsker å utforske klubben, er hjertelig velkommen til å dykke innom klubbhuset på Porselenskaia.

25 dykker03